Samefolkets dag i Kåfjord

Senter for nordlige folk inviterer til feiring av Samefolkets dag lørdag 6. februar. På programmet er det utstillingsåpning og en samisk danseforestilling. Sametingsråd Henrik Olsen holder tale for dagen.

Ansvarlig for utstillingen Ni samiske tidsbilder er kulturprodusent Jorunn Jorunn Eikjok og fotograf Ola Røe. Eikjok vil gi publikum en innledning og omvisning i utstillingen som er en samtidsdokumentasjon av atten samiske personer og deres miljøer. De bor i fire land, tilhører ulike generasjoner, har ulike livssyn og er i forskjellige livssituasjoner. De er lulesamer, skoltesamer, nordsamer, sørsamer og kildinsamer. Gjennom fotografier, tekster og videoer formidles dagens samiske virkelighet. Blant personene som er med i denne utstillingen er sametingspolitiker Aud Helene Marthinsen, hennes mann Kent Arne Marthinsen og hennes søster Janne Lilleberg. Alle fra Kåfjord. Det er gitt ut en bok basert på innholdet i denne utstillingen: Ni samiske tidsbilder – samisk samtidsdokumentasjon med fotografier og tekster (2013)

Kvelden avsluttes med Elle Sofe Henriksens danseforestilling Jorggáhallan, som hadde premiere i 2012. Danserne er Thomas Gundersen og Marte Fjellheim Sarre. Musikken er laget av Wimme.