Årets nordlige folk er fra øya Taiwan

Opplev Suming, en superstjerne på Taiwan fra urfolksgruppen Amis, på hovedscenen under Riddu Riđđu! Som 17 åring startet Suming å skrive sine egne poplåter, og etter det har han høstet flere priser for sitt musikalske talent og sitt samfunnsengasjement. Til sommeren kommer han til Riddu Riđđu! 

Hvert år setter Riddu Riđđu ekstra fokus på et urfolksområde på den nordlige halvkule gjennom programdelen `Årets Nordlige Folk`. Tidligere år har blant annet Six nations-, Ainu- og Itelmen-kunstnere vært invitert for å presentere sin kunst og kultur under festivalen.  I år er det urfolkkunstnere og kulturbærere fra øya Taiwan som skal gi festivalpublikum et innblikk i sitt store kulturelle mangfold.   

«Vi gleder oss veldig til å kunne presentere noen av de største kunstnerne og urfolksaktivistene fra denne delen av verden på festivalen til sommeren, Gjennom smak, musikk, kunst og jaktfilosofi vil de gi vårt publikum et innblikk i Paiwan, Amis, Atayal og Puyuma tradisjoner, som er de største av 16 urfolksgrupper på Taiwan,» sier festivalsjef Karoline Trollvik.

På Riddu siida, festivalens mingleområde, kan du møte vevkunstneren Yuma Taru fra gruppen Atayal som lever i fjellområdene midt på øya. For over tjue år siden forlot hun storbyen til fordel for hjemstedet, da hun oppdaget at vevetradisjonene blant Atayal-folket der var i ferd med å dø ut. Hun samlet sammen en gruppe kvinner til å gå i lære hos de eldre veverne i landsbyen og har klart å gjenoppta vevtradisjonen. Nå viderefører hun håndtverket til den yngre generasjonen gjennom skolen hun driver på hjemstedet.

«Atayal veving har mange fellestrekk med samiske vevtradisjoner, og i år kan du lære begge teknikkene på Riddu Siida», forteller festivalsjef Trollvik.

Den anerkjente Paiwan kunstneren Sakuliu Pavavalung får også en sentral plass under årets festival. Han er en av pionerene i urfolksbevegelsen på Taiwan. I løpet av noen hektiske festivaldager skal han jobbe frem en helt unik installasjon som publikum kan overvære arbeidsprosessen til. En annen viktig Paiwan stemme som også kommer er Sakinu Ahronglong, som leder en urfolksorganisasjon som formidler jakttradisjonene i Paiwan kulturen. Sakinu vil delta i et seminar som omhandler jaktfilosofi. 

Årets Nordlige folk har en egen programdel under festivalen på lørdag 16. juli, der publikum kan være med på workshops, smake tradisjonelle retter og lære mer fra kunstnerne som kommer.